1 av 4
Ett vintrigt Österlen - och mer snö väntas under dagen. Foto: Linda Evereus/SR Kristianstad
2 av 4
Foto: Linda Evereus/SR Kristianstad
3 av 4
Foto: Linda Evereus/SR Kristianstad
4 av 4
Foto: Linda Evereus/SR Kristianstad
Skåne

Mycket snö på Österlen

Uppdaterad 13:09
På Österlen har det under fredagsnatten kommit mellan 5 och 10 cm snö och det beräknas komma ytterligare 1-2 dm under dagen. Dock drog snöområdet längre söderut än vad SMHI först trodde vilket gjort att norra Skåne fått ganska små mängder snö.

Snöfallet på Österlen gör att det kan vara knepigt att ta sig fram på vägarna, framför allt då den kraftiga vinden skapar drivor.

För hemtjänsten har det varit en besvärlig dag men ännu så länge handlar det bara om enstaka brukare som måste flyttas in till kortidsboende för att det är för svårt att nå fram till dem. Och terränggående fordon finns utplacerade i beredskap ifall det skulle bli värre under dagen.

– Vi har inte gått över i beredskapsläge, vi gjorde den bedömningen efter att ha studerat väderkartorna i går tillsammans. Hade det handlat om en klass 2-vanring från SMHI så hade vi gjort det, men nu handlade det bara om en klass 1-varning, säger Roland Persson som är socialchef i Simrishamns kommun.

Enligt Mia Gustavsson på Skånetrafiken så är läget för kollektivtrafiken värst vid Brösarp och både Skåneexpressen 3 samt regionbuss 579 är inställda. I övrigt så uppmanar hon resenärer att vara ute i mycket god tid om man ska ut och resa då det kommer att bli förseningar på många håll. För mer information kring kollektivtrafiken så finns det att få på Skånetrafikens hemsida.

Fram till klockan elva igår så hade det inträffat 119 olyckor ute på vägarna, dock inga med allvarligare personskador. Efter elva har det varit lugnt förutom några rapporter om lastbilshaveri. 

Banverket har under natten haft höjd beredskap men det är nu morgonen inte några problem med spåren.


Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista