Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Helsingborg/Ängelholm

För tidigt sålda fyrverkerier upprör

Företrädare för fyrverkeribranschen tar avstånd från att en återförsäljare i Helsingborg inte följer deras policy att låta bli att sälja nyårsfyrverkerier före den 27 december. Något som lett till att ungdomar skjutit raketer på poliser och avfyrat raketer inne på en skola.

Patrik Jansson Fireworks i Ängelholm säger att fyrverkeribranschen har drabbats av negativ publicitet just på grund av att nyårsfyrverkerier använts på fel sätt. Och därför har man under flera år arbetat med att ta fram en policy för att förbättra ryktet. Förutom att inte sälja före 27 december innehåller den också en uppmaning att bara skjuta upp raketerna mellan klockan sex på kvällen och två på natten nyårsafton.

Men även om de flesta återförsäljarna är med på tåget går det inte att tvinga någon säger Patrik Jansson.

– Varje återförsäljare är sin egen företagare och kan göra som han vill. Men vi kan ha en policy och detta är ett steg till att få en positivare ton till fyrverkerier.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista