skåne

Regionen belönas för kortade köer

Regionen Skåne belönas av regeringen för sitt arbete med att kapa vårdköerna. Skåne får nästan 137 miljoner kronor av den så kallade kömiljarden.

– Vi har jobbat oerhört systematiskt med det här. Vi är inte nöjda, men vi har uppfyllt alla krav som ställts på oss 2009, säger Henrik Hammar (M), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd. 

Som en morot för att få fler landsting att leva upp till vårdgarantin, så lanserade regeringen för ett år sedan den så kallade kömiljarden. De landsting som lyckades ge minst 80 procent av patienterna specialistvård inom 90 dagar och som kunde erbjuda behandling minst 90 dagar efter specialistbesöket, skulle få dela på en miljard kronor.

När socialminister Göran Hägglund presenterade resultatet på fredagen så visade det sig att alla svenska landsting nådde upp till åtminstone ett av kraven.

– Vi ser remarkabla förbättringar i varje enskilt landsting och det leder till att människor inte behöver vänta så länge på vården som man gjort tidigare, säger Hägglund.

Men nästa år höjs kraven för att få ta del av pengarna. I bland annat Skåne har man använt sig av ett system där en stor del av patienterna står i så kallad frivillig vårdkö. Dessa patienter har inte räknats med i den statistik som använts som underlag för kömiljarden, men det kommer det göra nästa år.

– Det innebär att det blir tuffare för oss, men samtidigt är det ju ingen som är nöjd med att patienter står frivilligt och väntar, säger Henrik Hammar. Vi vill ju att medborgarna ska få sin vård så snabbt som möjligt.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista