Åklagare ska utreda om det begicks något brott, när en sjuksköterska på infektionskliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad smittades av tuberkulos. Arkivfoto: Malin Nilsson/SR Kristianstad.
KRISTIANSTAD

Brott kan ligga bakom tbc-smitta

Åklagare ska utreda om det begicks något brott, när en sjuksköterska på infektionskliniken på Centralsjukhuset i Kristianstad smittades av tuberkulos. Troligen smittades sjuksköterskan på grund av att man återanvände andningsskydd.

Sjuksköterskan på Centralsjukhuset i Kristianstad insjuknade i tbc i februari i år. En utredning visade att hon bar på samma tbc-smitta som en patient som hon vårdat förra hösten.

Enligt Ann-Britt Borgström, arbetsmiljöcontroller på Region Skåne, smittades kvinnan troligen på grund av att man hade som rutin att återanvända de speciella andningsskydd som används vid tbc-smitta.

Enligt tillverkaren ska andningsskydden kunna bäras i åtta timmar i sträck, men på sjukhuset tolkade man det som att man kunde använda samma munskydd en hel arbetsdag. Därför skrev sjuksköterskorna sitt namn på munskyddet, hängde av sig det under raster och tog på sig det igen.

Rutinerna har nu ändrats, men på Arbetsmiljöverket nöjer man sig inte med det. Verket har begärt att händelsen ska åtalsprövas, och åklagaren Lotten Loberg har beslutat att inleda en förundersökning. Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott genom vållande till sjukdom alternativt framkallande av fara för annan, men än så länge är det inte klart mot vem misstankarna riktas.

Enligt Lotten Loberg är det ovanligt att ärenden med vårdpersonal som smittats hamnar hos åklagare, men i övrigt vill hon inte kommentera utredningen. Om det skulle bli åtal och fällande dom är det enligt åklagaren mest troligt att straffet blir böter.

Den smittade sjuksköterskan får nu behandling för sin tbc.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista