Emelie Lind och Annelie Lundquist Ekbladh på Arbetsförmedlingen har tagit in extra personal.
Kristianstad

Extra personal möter utförsäkrade

Det väntas komma många besökare till arbetsförmedlingen i Kristianstad på tisdagen.
En anledning är att den första gruppen nu har utförsäkrats från försäkringskassan.

Redan på måndagen kom det ovanligt många besökare till arbetsförmedlingarna, bland annat för det var första dagen man hade öppet efter att utförsäkringarna från försäkringskassan börjat. Därför sätter arbetsförmedlingen in extra personal, berättar sektionschef Annelie Lundquist Ekbladh:
– Totalt kommer sju personer att jobba med det här på förmedlingen. Men i dag är det förstärkt för att det ska bli så bra som möjligt för de personer som kommer just från försäkringskassan. Så i dag är vi fyra personer som jobbar enbart med detta.

Men arbetsförmedlingen är redo. Förmedlingarna i Kristianstad, Hässleholm och Broby samarbetar om en ny rehabsektion som bara kommer att ägna sig åt den här gruppen vars sjukpenningdagar är slut.

Hittills har ca 320 personer från de tre områdena skrivit in sig på introduktionsprogrammet. Det ska pågå i tre månader och sedan ska de inskrivna flyttas till arbetsförmedlingens vanliga åtgärder.
De flesta har redan fått information om vad som gäller. Men på måndagen kom ett tiotal besökare som just blivit utförsäkrade.

– De vill se att de är inskrivna och att de kommer med på introduktionsprogrammet. De undrar också över sina ersättningsnivåer och då hänvisar jag till a-kassorna för det är där de får kolla upp det, berättar arbetsförmedlare Emelie Lind.

Arbetsförmedlingen i Kristianstad har extra mycket personal på tisdagen men man stänger redan klockan tolv.

Abigail Sykes
044-28 15 75
abigail.sykes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".