SKÅNE

Här är det billigast på musikskolan

Rättad 7 jan 2010 08.55

Det är stor skillnad på avgifterna för den som vill gå på musik- eller kulturskola i Skåne. Dyrast är det i Vellinge där det kostar nästa tre gånger så mycket som i Tomelilla, Kristianstad eller Bjuv.

Alla skånska kommuner fick en enkät med frågor om kulturskolan från nyheterna. 27 av 33 kommuner svarade, och det visade sig vara stor skillnad på termins- och anmälningsavgifterna.

I Vellinge är det dyrast: 1 400 kronor per elev och termin kostar det där.

Även Båstad och Kävlinge kommer upp i en tusenlapp i avgift, i alla fall om man vill spela ett instrument.

För Kävlinge kommuns kulturskola har tvärtom en av de lägsta avgifterna per termin. Där kostar det 500 kronor, precis som i Bjuv, Kristianstad och Tomelilla.

Det är också stor skillnad när det gäller syskonrabatter på musik- och kulturskolorna. Många har inga syskonrabatter alls, däribland Bromölla, Kävlinge och Örkelljunga.

Annars är det vanligt med halva priset för syskon.

Justast är det i Simrishamn och Höganäs där det blir gratis för tredje respektive fjärde barnet att gå på kulturskola.

Många musik- och kulturskolor har haft samma avgifter i minst tre år. Och några har till och med sänkt avgifterna. Det gäller till exempel Kristianstad, Malmö och Simrishamn.

Abigail Sykes
044-28 15 75
abigail.sykes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista