SJÖBO

Grannar överklagar Shells borrningar

Ett tiotal boende i närheten av i Ry i Sjöbo kommun vill stoppa oljebolaget Shells provborrningar och överklagar nu länsstyrelsens beslut till miljödomstolen. Detta trots att borrningarna redan är i full gång.

- Vi överklagar ju dels för vår egen skull här ute, men det är också för hela Skånes skull. Detta är bara första steget mot en storskalig utvinning som berör hela Skåne. Därför är det viktigt att överklaga, säger Lotta Nordstedt, en av talespersonerna för grannarna i Ry.

I november så inledde Shell den första av sina omdebatterade provborrningar efter naturgas i Skåne. Under ett antal veckor har nu borrarna trängt allt djupare ner i marken vid Ry utanför Lövestad.

Protesterna från grannarna som oroar sig för hur borrningarna ska påverka miljön i området har varit och är fortfarande starka, och nu vill man att miljödomstolen drar in det tillstånd som Shell fått av länsstyrelsen för provborrningarna, och under tiden som miljödomstolen prövar ärendet så vill man att arbetet upphör.

- Vi har stora förhoppningar om att det här ska kunna gå att stoppa, säger Lotta Nordstedt.

Provborrningarna har nu pågått under ett antal veckor, hur har det påverkat er som bor i området?

- Det här är egentligen en naturskön och tyst plats, men nu är det en industripark. På kvällarna lyser man upp hela landsbygden, det är buller och rätt mycket mer transporter.

Martin von Arronet, vd på Shells exploateringsbolag säger, att han är lite förvånad över att man överklagar nu, när arbetet redan är påbörjat. Om inte provborrningarna stoppas av miljödomstolen så kommer de boende i Ry med omnejd att få räkna med ytterligare några veckors aktivitet, arbetet har nämligen försenats.

- Dels så kom vi ju igång lite senare än tänkt och dels har arbetet sått stilla en period under december månad på grund av att viss utrustning vi beställt var försenad och det har gett några veckors fördröjning.

Så när tror ni provborrningarna kan vara avslutade?

- Vi räknar med att borrningarna ska vara avslutade i och med januari månad och sedan ska ju marken återställas enligt överenskommelse, säger Martin von Arronet.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".