Krister Asplund som ansvarar för Absoluts produktion i Åhus och Nöbbelöv. Bild: Rickard Sturesson / SR Kristianstad
Kristianstad

Ingen biogasanläggning i Nöbbelöv

Det blir ingen ny stor biogasanläggning i Nöbbelöv utanför Kristianstad, i alla fall inte inom de närmaste åren. Bakom planerna fanns Lyckeby stärkelse, Absolut och EON Gas, men nu ligger projektet på is.

En av anledningarna är att Absolut lyckats bra med sitt miljöarbete på annat håll. Det genom att göra av med sin restprodukt drank till djurbesättningar.

- Idag föder vid 230 000 grisar och 25 000 till 30 000 kor, så vi blir av med dranken ändå, säger Krister Asplund som ansvarar för Absoluts produktion i Åhus och Nöbbelöv.

Drank heter restprodukten som Absolut får över när de tillverkar sin vodka. Det är en flytande produkt som mestadels består av vatten, men som innehåller en hel del protein och som fungerar bra som djurfoder. Och det är idag ett bättre alternativ än att göra biogas av dranken, det anser Krister Asplund som ansvarar för Absoluts produktion i Åhus och Nöbbelöv.

Men Krister Asplund och Absolut har inte gett tanken på att dranken kan bli biogas i framtiden. För om ekonomin i världen återhämtar sig och Absolut fortsätter att växa som de gjort under den senaste 20-30 åren så kommer mängden drank att öka kraftigt igen.

Och även EON Gas vd, Hans Kreisel tror på en anläggning i framtiden.

- Restprodukter från etanolindustri, alltså drank, är en väldigt god bas för biogasproduktion.

Rickard Sturesson
rickard.sturesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista