Kjell Andersson och hans arbetslag håller på att ta ner gamla lutledningar i Örkelljunga. Bild: Linnéa Mattison/SR Kristianstad
Skåne

Nedgrävda ledningar ger färre strömavbrott

En storm liknande Gudrun som drog över Skåne för fem år sen skulle bara lämna hälften så många strömlösa idag. för Gudrun gjorde att Eon fick fart på arbetet med att gräva ner elledningarna.

Den åttonde januari 205 drog stormen Gudrun in över Sydsverige och lämnade tiotusentals strömlösa efter sig.

När man frågar Johan Aspegren, som är informationschef på Eon vad en likadan storm skulle få för följder idag drar han lite på det, men svara till slut att mindre än hälften så många skulle bli strömlösa och att strömmen bara skulle vara borta några dagar.

Det hoppas han är resultatet av att Eon har använt 12 miljarder kronor de senaste fem åren till att gräa ned elledningar.

Just nu pågår arbetet norr om Örkelljunga.

- Jag bor själv i området, säger Kjell Andersson som håller på att riva ner gamla luftledningar. Och innan vi fick våra ledningar nedgrävda för några år sen hade vi ofta strömavbrott, men nu har vi inte märkt av det.

Efter stormen Gudrun fick Eon mycket kritik för hur de hanterade sina strömlösa kunder och avbrottsersättningarna.

Då gick man ut och lovade att 2011 skulle ingen behöva vara utan ström i mer än 24 timmar. Ett löfte som Johan Aspegren tror att man kommer att kunna hålla.

- Om jag svarar ja så betyder det att mycket få mäniskor kommer att vara utan ström längre än så, säger han.

Linnéa Mattison
linnéa.mattison@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".