Flera av vargarna på Skånes Djurpark rymde på lördagen. FOTO: Hasse Holmberg/Scanpix
HÖÖR

Djurparken sköt hela vargflocken

Skånes Djurpark i Höör avlivade hela sin vargflock i går sedan två unga hannar för andra gången på några dagar lyckats ta sig ut ur varghägnet. Under tiden utrymdes parken.

Oron i flocken började i torsdags då två unga hannar lyckades gnaga hål på vajern på stängslet mellan varghägnet och kronhjortsfållan. Hannarna fångades in igen och parken satte till extra tillsyn. Men i går lyckades de ta sig ut igen. Medan man letade efter hannarna för att avliva dem, lyckades ytterligare tre vargar ta sig ut på samma sätt. Då beslutade djurparksförmannen att avliva dem också. Under tiden utrymdes djurparken. 

– Vår bedömning är att vargarna i sig inte var särskilt farliga för besökarna, men det är en farlig situation för besökarna när vi tar fram våra vapen, säger Camilla Jönsson, chef för Skånes Djurpark. 

En av de fem vargar som avlivades visade sig vara flockens ledare, alfatiken. De andra vargarna var upprörda och oroliga och försökte ta sig ut på samma sätt som de sett de andra göra.

– Klockan var nästan fyra på eftermiddagen och det började mörkna. Vi kände att vi inte kunde ta risken att de skulle kunna ta sig ut ur hägnet under natten, utan vi avlivade hela flocken, säger Camilla Jönsson.

Stängslet som vargarna lyckades gnaga sönder är byggt i slutet av 90-talet. Djurparken kommer nu att se över säkerheten.

– Det är ju oerhört starka djur. Vi hoppas att det inte ska hända igen. Självklart ska vi se över staketet, men det är ändå så pass nytt att det här är en helt oväntad händelse för oss, säger Camilla Jönsson.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista