Ulf Olsson. Arkivbild: Johan Nilssón/Scanpix
skåne

Dubbelmördaren Ulf Olsson död

Ulf Olsson, som är dömd för grov våldtäkt och två mord, bland annat på en tioårig flicka i Hörby, är död. Han hittades död i morse på avdelningen där han vårdades på Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

– Polisen kallades till rättspsykiatriska kliniken klockan 7 i morse och då visade det sig att personalen hade hittat Olsson livlös vi 06.15-tiden. Han har alltså tagit sitt eget liv. Vår bedömning nu är att det inte finns några som helst tvivel om det, säger Börje Öhman, som är informationschef vid polisen i Västernorrland.

Ulf Olsson dömdes mot sitt nekande för människorov, grov våldtäkt och mord på tioåriga Helén och dessutom mord på en 26-årig kvinna. Brotten begicks 1989.

Han vårdades på rättspsykiatriska avdelningen i Sundsvall. Göran Fransson som är överläkare där kan i dag inte uttala sig om det fanns några indikationer på att Ulf Olsson ville ta sitt liv. Han kan heller inte svara på hur han kunde begå självmord inne på sjukhusets avdelning, men det här ska nu utredas, säger han.

– Vi skickar en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria, vi gör en egen internutredning och en riskanalys för att se om vi kan förändra rutinerna kring tillsyn och övervakning. Om det sker ett misslyckande ska man ju försöka lära sig av det, säger han.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".