Anders Nylander är en av projektledarna KlimatVarDag. Foto: Abigail Sykes/SR Kristianstad
Skåne

Skåningar ska bli klimatförebilder

Nu ska skåningarna gå från ord till handling i klimatfrågan. Under januari startar ett projekt där runt 150 hushåll ska få praktiska tips för en miljövänligare vardag.

– Många vet att man ska spara energi och så vidare. Men här blir man ganska handfast och går ut i butiken, tittar på vilka varor som finns och får hjälp. 

Det säger Anders Nylander som är arkitekt och energiexpert på Kommunförbundet Skåne och även en av projektledarna för KlimatVardag. 

– Det svåra är inte att veta vad som ska göras utan att gå från ord till handling. 

Låt kläderna lufttorka, köp en motorvärmare och drick kranvatten. Det är några av tipsen till deltagarna i projektet som Region Skåne, Kommunförbundet Skåne och Hållbar utveckling Skåne nu drar igång. 

De hushåll som är med finns i hela Skåne och ska ha regelbundna möten under ett år. Tanken är att de ska sprida sina kunskaper vidare till kollegor och andra i kommunerna och regionen. 

– Familjerna själva får ju pröva och blir säkert duktiga när året är slut. Samtidigt får man ett samtal vid kaffebordet eller under lunchpausen om de här frågorna, säger Anders Nylander. 

Abigail Sykes
abigail.sykes@sr.se
044-28 15 75

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".