Kristianstad

Nya villkor för nattarbete oroar facket

Uppdaterad kl 13.44
Centralsjukhuset i Kristianstad vill förändra villkoren för nattarbetande sjuksköterskor. Något som vårdförbundet menar kommer bli en klar försämring.

– Vi har haft bättre arbetstidsförkortning tidigare, alltså när man arbetat nätter så har man fått bättre återhämtningstid, säger Marie Milvén, förtroendevald för Vårdförbundet. 

Det handlar om att Region Skåne vill ha likadana regler i hela länet. I Helsingborg har det lett till konflikt mellan personalen och arbetsgivaren, och i Kristianstad har Vårdförbundet försökt förhandla utan att lyckas ändra på de föreslaga reglerna. 

På tisdag kommer Vårdförbundet att ha ett möte med sina medlemmar, och vad som händer sen vet Marie Milvén inte. Men om facket och arbetsgivaren inte kan komma överens om ett nytt avtal innan den sista januari då det nuvarande går ut så gäller det som kallas allmäna regler, alltså lagar och kollektivavtal. 

Men Marie Milvén säger att just arbetstidsförkortning för dem som jobbar natt är en viktig fråga. 

– Det är viktigt att man får återhämta sig när man jobbat natt eftersom det sliter mycket mer än att jobba dag.

Region Skånes förhandlingschef Gösta Rehnstam ser mer på förändringen som en förmånsfråga.

– Jag tror inte att det här är en avgörande hälsofråga. Sen är det ju rimligt att en arbetsgivare tillämpar lite lika villkor för sina anställda om tjänstgöringsförhållandena i övrigt är lika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista