Ängelholm/Malmö/Uppsala

Pilot stoppade transplantation

En akut celltransplantation fick ställas in vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Anledningen var att cellerna, som skulle skickas från Uppsala, stoppades på flyget. Cellerna var ämnade för Marie Nehagen från Ängelholm.

– De kom in till mig en kvart innan jag skulle rullas in till operation, säger svårt diabetessjuka Marie Nehagen, och berättade att piloten vägrade ta med sig boxen för det kunde handla om ett terrordåd.

Transplantationen skulle bli den tredje av fyra celltransplantationer som i bästa fall kan göra att hon blir av med sjukdomen eller i alla fall mildra den. Så besvikelsen i går var stor.

– Det blev bara svart. Det var min chans och det kan bara inte sluta så här.

Men så slutade det. Eftersom cellerna bara lever i fyra timmar var flygningen enda chansen. På flygbolaget Malmö Aviation säger man att man av säkerhetsskäl måste stoppa passagerare som vill checka in vätskor över 100 milliliter.

Exakt vad som hänt ska nu utredas. När det gäller organtransporter har flygbolaget ett samarbete med Karolinska sjukhuset.

– Men då brukar det gå till på annat sätt, säger pressansvarige Olof Löfgren. Då har man fått tillstånd från Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".