God återväxt för Skånes lodjur. Bild: Jan Collsiöö / Scanpix
Skåne

Fler lodjur i Skåne

Länsstyrelsen har i helgen varit ute i skogarna i norra Skåne för att inventera lodjursstammen. Nils Carlssons som är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen kom hem från inventeringen med ett glatt besked. De skånska lodjuren är på uppgång.

Länsstyrelsen har med hjälp från ett antal älgskötselområden inventerat skogar i norra Skåne. Allt som allt var det cirka 150 personer som hjälptes åt med att söka efter lodjursspår.

När de hittar spår följer de inte efter djuren utan spårar i stället bakåt. Genom att spåra lodjuren bakåt riskerar de inte att skrämma djuren och de kan dessutom hitta spillning. Spillningen skickas på DNA-analys och på så sätt kan olika individer skiljas från varandra.

Länsstyrelserna i olika län ser dessutom till att göra lodjursinventeringen under samma dag. På så sätt undviker de att samma djur räknas flera gånger.

Det var i samband med bakspårningen som Nils Carlsson upptäckte att de inte bara stött på vuxna lodjur utan även en unge. Att de hittat ungar är oerhört viktigt för att den skånska lodjurstammen ska leva vidare.

- Vi har en ökning i södra Sverige. Men ökningen var ifrån princip noll. Lodjuren var nästan utrotade i södra Sverige. Förra året upptäckte vi den första föryngringen i modern tid i södra Sverige och nu har vi en föryngring i år med, säger Nils Carlsson.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".