Fet och näringsriktig mat är vad fåglarna behöver. Foto: Gunilla Nordström/SR Kristianstad
NORDVÄSTSKÅNE

Sjöfåglarna behöver matas

Vinterkylan är tuff för sjöfåglarna. De har svårt att komma över mat på egen hand och de är hänvisade till att människor matar dem.

– Får de inte mat så försvagas de och blir stilla. Då finns risk att de fryser ihjäl, säger Carina Falkengren, ordförande i Katastrofhjälp fåglar och vilt i Helsingborg-Höganäs.

Änderna har ofta en fettreserv inför vintern, men får de för litet foder eller fodret är för magert försvinner fettreserven snabbt.

– Helst ska man mata sjöfåglar med ett fett och näringsrikt foder, säger Carina Falkengren. Men bröd är bättre än inget.

Svanar riskerar dessutom att frysa fast på isen. De stöter bort fjolårsungarna på vintern och de unga svanarna har svårt att klara sig på egen hand.

– Vi har fått ta hand om tre fastfrusna svanar hittills i vinter, säger Carina Falkengren. En var så svag att den fick sondmatas och den behöver bli omhändertagen och stödmatad under minst en månad.

 Gunilla Nordström
gunilla.nordstrom@sr.se
042-13 33 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".