Oröjd villagata i Hässleholm. Foto: Rickard Sturesson/SR Kristianstad
Hässleholm

Årets snöröjningspengar redan slut

Många kommuner har redan nu använt årets anslag för snöröjning. Så även i Hässleholm, fast där hade man bestämt sig för att dra ner på snöröjningen redan innan snön kom.

– Villaområden till exempel har lägre prioritet än övriga vägnätet. Där får det komma upp till 10 centimeter snö innan vi börjar ploga, berättar Johan Nilsson, gatuansvarig på tekniska kontoret i Hässleholm.

Lågkonjunkturen har gjort att tekniska kontoret fått sparkrav på sig från politikerna vilket har lett till att man beslutade att dra ner på snöröjningen i kommunen. Trots det så har ändå kostnaderna för snöröjningen denna vinter fördubblats jämfört med samma period förra året. Och det beror helt enkelt på att det har kommit mycket mer snö.

Men trots att snöröjningen minskat på de mindre vägarna så verkar ändå människor ta det ganska bra, berättar Johan Nilsson.

 – Folk har varit väldigt tåliga med detta. Jag tror folk förstår att det är ont om pengar och att man måste prioritera.

Rickard Sturesson
rickard.sturesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".