Höör

Ingen inspektion i Skånes Djurpark

Trots att länsstyrelsen under hela 2009 har haft ansvar för att Skånes djurpark följer djurskyddslagstiftningen har inte en enda inspektion gjorts i djurparken under förra året. I djurparken finns sammanlagt 600 djur.

Eva Stensfelt-Thuresson är länsveterinär hos länsstyrelsen och hon berättar någon kontroll inte har gjorts på grund av länsstyrelsens har haft för mycket att göra.

- Här har varit så väldigt mycket anmälningsärenden och vi har fått prioritera dem, säger Eva Stensfelt-Thuresson.

Länsstyrelsen presenterade igår att de tänker göra en kontroll på Skånes djurpark. Bland annat för att djurparkens tillstånd att visa vilda djur har gått ut men också med anledning av att hela vargflocken på djurparken har avlivats.

Det är första gången på över ett år som en djurskyddskontroll genomförs på djurparken av länsstyrelsen.

Att en kontroll av djurskyddet skulle ha hjälpt för att förhindra den situation som nu har uppstått tror inte Eva Stensfelt-Thuresson. Hon menar istället att det är djurägarens ansvar att stängsel håller.

- Ansvaret för underhåll av stängsel är ju djurhållarens.

Hur ofta Skånes djurpark ska kontrolleras i framtiden beror på vilken riskklassificering djurparken får i länsstyrelsens nya kontrollplan. Någon sådan riskbedömning är ännu inte gjord och därför vet inte länsstyrelsen hur ofta de behöver göra kontroller på Skånes Djurpark.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".