Obduktionstekniker Morgan Andersson framför det nya hyllsystemet på bårhuset. Foto: Rickard Sturesson/SR Kristianstad
Kristianstad

Bårhuset har fått ökad kapacitet

Bårhuset på Centralsjukhuset i Kristianstad har nu utökat sin kapacitet sedan man haft stora problem med överbeläggningar. Man hoppas också att det införs en maxtid för hur länge kropparna får ligga i bårhuset så att liknande händelser inte inträffar igen.

– I kyl nummer ett har vi fått ett nytt hyllsystem som är fyra bårar på höjden och nio på längden. Tidigare hade vi bara bårvagnar, berättar obduktionstekniker Morgan Arvidsson.

Han är i dag mycket nöjd med att man har fått fler platser i kylarna. För när läget var som värst var det inget vidare att jobba där. De som arbetade påsken 2008 tvingades lägga kroppar i obduktionsrummet eftersom det var helt fullt i kylarna.

Men fler platser på bårhuset på CSK är egentligen inte en lösning på själva problemet. Det handlar om att kropparna måste komma ut till de avlidnas församlingar. Därför har man lämnat ett förslag till regionpolitikerna där man förslår att en maxtid införs.

– Max tio dagar kan jag tycka är okej, sen ska de ut till församlingarna, säger Morgan Arvidsson.

Rickard Sturesson
rickard.sturesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista