Foto: Johan Pettersson/SR Kristianstad
Kivik

Branden på Buhres är släckt

Uppdaterad kl 15.54
Branden på Buhres Fisk var släckt klockan 15 på torsdagseftermiddagen. Då hade räddningsmanskapet arbetat med släckningen i tolv timmar. Bara butiken och delar av restaurangen kunde räddas.

– Det här är en tragedi, säger brandingenjör Eva Ljungquist som var på brandplatsen under hela släckningsarbetet. Buhres har varit en samlingpunkt inte bara för oss på Österlen utan för alla som älskar Österlen och tycker om att komma hit.

Ägarna är på väg hem från Spanien och landar i Sverige i kväll.

Polisen misstänker att branden är anlagd. Ett vittne har berättat om en brandhärd utomhus i anslutning till byggnaden, som inrymde butik, restaurang, kiosk och kafé.

– Vi har inte kunnat finna en naturlig orsak till att det har börjat brinna, säger polisinformatör Ewa-Gun Westford.

Branden startade strax efter klockan tre natten mot torsdagen och var släckt vid tretiden på eftermiddagen. Räddningstjänsten från totalt åtta stationer har jobbat med släckningen.

Vinden och kylan försvårade släckningsarbetet. Under morgonen tvingades man flytta begränsningslinjen inne i restaurangen, alltså den linje som man med olika insatser ska hindra branden att gå över.

I den gamla delen fanns fyra tomma gasolflaskor, den delen valde räddningstjänsten  att enbart bevaka.

– Till en början var det bara lite rök men sedan stegrades branden, berättar Henrik Kristenson, brandman på räddningsvärnet i Kivik.

Han har sommarjobbat i butiken på Buhres Fisk och tycker det känns sorligt att rökeriet nu brinner.

– Det är ett ställe jag har varit mycket på så det är klart att det känns. Buhres är en stor del av byns identitet, säger han.

Många samlades under morgonen nere i Kiviks hamn för att se förödelsen.

– Det är en stor chock och det är förfärligt att se, säger Mats Uppvik.

Han vaknade under natten av att hunden började skälla men förstod inte vad det handlade om och försökte somna om

– När jag tittade ut på himlen i morse var den helt rosafärgad och det rök väldigt nere från hamnen. Det var inte den vanliga silhuetten som jag är van att se när jag tittar ner över hamnen, fortsätter han.

nyheterna.kristianstad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista