Musikskolans Mia Nauclér tror att det är så billigt i Perstorp för att man där har gratis lokaler. Foto: Abigail Sykes/SR Kristianstad

Perstorp har billigast musikskola

Kultur- och musikskolorna i Skåne kostar väldigt olika för kommuninvånarna. Bor du i Simrishamn eller Osby lägger du flest skattekronor på kulturskolan - nästan 300 kronor om året. I Bjuv och Perstorp kostar det bara en tredjedel så mycket.

Mia Nauclér är verksamhetsansvarig för musikskolan i Perstorp och hon har några förklaringar till varför just den är så billig att driva:

- Vi har gratis lokaler och de lärare som jobbar här är timanställda. Vi är alltså inte större än så.

Och hon tror inte att den relativt låga kostnaden märks i undervisningen.

Jämförelsen beror också lite på hur man räknar. Det säger Sylvia Carlsdotter, chef för Kulturpedagogiska enheten i Simrishamns kommun:

- Jag tror att många andra kommuner faktiskt lägger mer än vad som syns i beräkningarna. I Simrishamn har vi valt att samla till exempel de pengar som är avsatta för kultur i förskolan, på fritids och i skolan inom kulturskolans område. Vi är en slags kombination mellan kulturskola och barnkulturcentrum.

De flesta kommuner har bara frivilliga kurser efter skoltid, men i några kommuner ägnar sig kulturskolan även åt undervisning i den vanliga skolan och räknar in det i sin budget. Så är det förutom i Simrishamn även till exempel i Helsingborg, Bromölla och Hässleholm.

Generellt kan man säga att de flesta kommuner lägger mellan 100 och 200 kronor per invånare och år på kulturskolan. I Simrishamn, Osby och Höganäs är siffran närmare 300 kronor, medan Bjuv, Perstorp och Malmö lägger under hundringen per invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista