ACE-links konkurs verkar rädda en anställd från åtal. Arkivbild. Foto: Lasse Olsson/SR
Helsingborg

Konkurs – räddning för anställd

Det finns åtminstone en som andas ut efter färjerederiet ACE links konkurs i förra veckan.  Det är en anställd som misstänks för förskingring, efter konkursen finns inget att utreda.

Troligen har den anställde kommit över stora summor  under en längre tid,  kanske under tre år, belopp på  hundratusentals kronor har nämnts i utredningen.

Men sedan hände ingenting i saken. På rederiet hade man fullt upp att försöka knåpa ihop sin ekonomi eftersom företaget kommit på obestånd av andra skäl.

Hos polisens bedrägerirotel fanns inga lediga utredare och därför hamnade den anställdes förskingringsfall i en stor hög bland omkring åttahundra andra utredningar.

I förra veckan begärde sig rederiet i konkurs och nu finns det ingen arbetsgivare kvar som kan driva rättsprocessen.

Det osannolikt att konkursförvaltaren skulle kunna hjälpa till med en utredning om hur mycket som försvunnit ner i den anställdes fickor.

Enligt åklagare Tom Svensson i Helsingborg resulterar nu rederiets konkurs att den rederianställde troligen slipper undan vidare utredning och åtal,  en mycket ovanlig situation säger Tom Svensson. 

Lasse Olsson
lasse.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".