Cecilia Nilsson, Kvinnojourens ordförande i Höganäs. Foto: Bosse Johansson/SR.
Höganäs

Pojkar behöver också skydd

I veckan öppnas Sveriges första skyddade boende för unga män som behöver skydd mot hedersvåld. Det är kvinnojouren i Höganäs som kommer att driva boendet med stöd från länsstyrelsen i Skåne.

Men det kommer att ta emot hjälpsökande från hela Sverige, säger kvinnojourens ordförande Cecilia Nilsson. Det finns flera anledningar till att de här unga männen som är i åldern 18-25 år behöver hjälp.

– Det kan vara så att de vill leva ett svenskt liv och inte kan det i sin familj, säger hon. Det kan också vara så att de tvingas kontrollera och bestraffa sina systrar och sina mamma och inte vill det längre.

Det kan också vara så att de är på väg att bli bortgifta med en flicka som föräldrarna eller familjen har bestämt. Eller att de är homosexuella och att det inte accepteras av omgivningen.

Socialtjänster runtom i Sverige frågar regelbundet efter den här typen av boende. Men hittills har de här unga männen hänvisats till familjehem eller ungdomshem där det också finns ungdomar som har en helt annan problematik, till exempel med droger. Det är ingen lyckad lösning. Så därför behövs det ett skyddat boende som riktar sig speciellt till den här gruppen.

– Vi har arbetat i flera år med hedersrelaterat våld gentemot flickor, säger Cecilia Nilsson. Vi har en bred erfarenhet av själva problemet och frågorna, och kan hjälpa dem att skaffa sig en bra fortsättning på sitt liv.

Bosse Johansson
bosse.johansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".