Fiskeriverkets Lena Bergström. Foto: Magnus Hagström/SR.
Skåne

Vindkraftpark gynnade fisken

En stor vindkraftpark i Öresund har inte skrämt bort fisk. Tvärtom har det blivit både mer fisk och fler arter. Rödsimpan och ålen tycks exempelvis trivas.

Undersökning som har gjorts vid Sveriges första vindkraftpark, Lillgrund i Öresund, visar att verken inte skrämt bort fisken. 

– Det finns ingen art som direkt tycks avskräckas från området som det ser ut. På en generell nivå har antalet individer och antalet arter inom parken ökat,  berättar Lena Bergström på Fiskeriverket.

Undersökningen av bottenlevande fisk vid Lillgrunds vindkraftpark visar att många fisksorter har blivit vanligare sen parken byggdes. Bland andra har rödsimpan och den starkt hotade ålen ökat. Och torsken, som ju har gått tillbaka kraftigt i närområdet i Kattegatt, har inte minskat vid Lillgrund. I parkområdet under den här perioden har det inte blivit mindre torsk, utan snarare lite mer. Om tendensen visar sig stämma så kan det bero på att torsken har lättare att hitta föda inne i vindkraftparken än utanför. Det behöver inte nödvändigtvis ha blivit mera torsk i hela havsområdet. Man försöker nu ta reda på vaför fisken verkar gynnas i vindkraftparken.

– De kan få ökat skydd och kanske ökade möjligheter att hitta mat. Sedan har vi också andra effekter som kan styra fördelningen, till exempel att fisketrycket i området är mycket lägre nu än runtomkring, säger Lena Bergström.

Slutsatsen blir att platsen för Lillgrunds vindkraftpark verkar vara väl vald för fiskens del.

– Ur det här perspektivet verkar det vara en väldigt lämplig plats. Det är ett område som är i hög grad påverkat av människan sen tidigare. Det vi sett tyder inte på att vindparken har försämrat siutationen i området, säger Lena Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".