Amandine. Arkivbild: Annika H Eriksson/SR
KRISTIANSTAD

Dom om Amandine överklagas

Länsrättens dom om 19-åriga Amandine överklagas. Amandine har flera neuropsykiatriska sjukdomar och behöver vård och boende på ett behandlingshem med specialkompetens. Nu står Region Skåne för både vård och boende. Kristianstad kommun vill inte betala för boendet. Länsrätten tyckte att det var i sin ordning.

– Vi tycker att det är viktigt att man får ett uttalande på högre nivå än länsrätten, säger Anna Andersson som är ordförande i Attention Skåne län, en förening som jobbar för människor med neuropsykiatriska funktionshinder.

Det är Anna Andersson som hjälpt Amandines gode man att skriva överklagandet som nu ligger hos kammarrätten.

19-åriga Amandine har flera neuropsykiatriska sjukdomar och behöver vård och boende på ett behandlingshem med specialkompetens, något som dröjt eftersom kommunen och regionen inte kommit överens.

Nu har Region Skåne sett till att Amandine är tillfälligt placerad på ett behandlingshem med specialkompetens och står för kostnaden för både vård och boende. Kristianstad kommun vill inte stå för Amandines boende där och det tycke länsrätten var i sin ordning.

– Men landstinget kan enligt gällande regelverk inte stå för ett boende i längden, då är det kommunen som ansvarar för det, säger Anna Andersson i föreningen Attention.

Även tidigare har Anna Andersson i Attention stött på tvister mellan kommuner och landsting. Tvister som kan drabba den enskilde hårt.

– Tyvärr innebär det ofta att de inte får de stöd de kan behöva. I förlängningen kan det betyda att man blir sjukare än man skulle behöva vara, säger Anna Andersson.

Karin Wrangborg

karin.wrangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".