Vägsalt orsakade tågstopp

Det låg varken sabotage eller mänskliga missgrepp bakom det långvariga tågstoppet mellan Malmö och Lund under trettonhelgen
Det hela berodde i stället på - vägsalt. Det har Banverket kommit fram till efter en undersökning av den nedrivna kontaktledningen i höjd med Åkarp mellan Malmö och Lund. Ledningsbrottet orsakade i sin tur en brand i ett ställverk i Åkarp. Det ledde till ett tågstopp som varade från lördagseftermiddagen till söndag morgon. Vägsalt hade hamnat på kontaktledningarnas porslinsisolatorer. Saltet gjorde ytan på isolatorerna strömförande. Det framkallade en kortslutning vilket i sin tur gjorde att en av ledningarna brändes av. - Det hela inträffade där en motorvägsviadukt korsar järnvägen. När vägen har saltats har det uppstått en så kallad saltdimma som lagt sig på ledningar och isolatorer, säger Mattias Hennius, informatör på Banverket Syd, till TT.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista