Martin Lundqvist arbetar med en laboration tillsammans med eleverna Malin Lilja och Lina Andreasson på Klippans gymnasieskola. Foto: Malin Nilsson/SR Kristianstad
Klippan

Vill få fler elever intresserade av kemi

På Klippans gymnasieskola pågår forskningsprojekt i kemi för att få fler ungdomar att söka sig till naturvetenskapliga utbildningar. Projektet är en del av en rikstäckande satsning där representanter från universiteten samarbetar med gymnasieelever på flera orter i landet.

Projektet kallas Kemilektorslänken och på tolv orter från Lund i söder till Skellefteå i norr bedrivs olika projekt på gymnasieskolor för att öka intresset för naturvetenskapliga ämnen och speciellt då kemi. På Klippans gymnasieskola har man valt att starta två olika forskningsprojekt i samarbete med Lunds universitet. 

En av dem som valt att delta i projektet i Klippan är Lina Andreasson.
– Jag tycker om kemi och har alltid gjort det. Och min mamma är kemilärare så hon har alltid pushat på för kemi, säger hon. 

Kemilektorslänken kommer att pågå i tre år och finansieras av Kungliga vetenskapsakademin och Wallenbergstiftelsen. Martin Lundqvist är doktor i kemi och projektledare i Klippan. Han tror projektet är en väg till att höja intresset för kemi bland eleverna. 

– Ordet kemi har fått ett väldigt dåligt rykte. Det är alltid förknippat med den tunga industrin och miljöförstöringen, och det är bara är en lite del av kemin. 

Men kemi har också något av en nördstämpel på sig. Att det är personer som springer runt i vita rockar och stora glasögon. 

– Det tycker jag är lite charmen, berättar Malin Lilja som är en av eleverna som är med i forskningsprojekten i Klippan.

Malin Nilsson
malin.nilsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".