HELSINGBORG

Resistenta bakterier ett hundproblem

Resistenta bakterier är ett problem även för hundar och orsakar svårbehandlade sår. Men Regiondjursjukhuset i Helsingborg har lyckats vända trenden genom att inte skriva ut lika mycket antibiotika som förut.

För några år sedan upptäcktes att allt fler hundar hade bakterier som var resistenta mot antibiotika och framförallt var det frågan om en bakterie som gav svårläkta sår.

Regiondjursjukhuset i Helsingborg har lyckats vända trenden och i fjol behandlades bara två hundar med den här bakterien.

- Vi har satsat hårt på bättre handhygien och så skriver vi inte alls ut lika mycket antibiotika, säger Alexandra Vilén, veterinär på Regiondjursjukhuset.

För privatpraktiserande veterinärer kan det vara svårare att stå emot djurägarnas krav på antibiotikarecept, men Regiondjursjukhuset har haft temakvällar med veterinärerna för att få till stånd ett gemensamt regelverk.

- Det har varit bra och många veterinärer har uppskattat att man kan hänvisa till en gemensam syn på antibiotika, säger Alexandra Vilén.

Gunilla Nordström
gunilla.nordstrom@sr.se
042-13 33 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".