Skåne

Biogas bästa bränslet – för miljön

Vilket är Sveriges miljövänligaste fordonsbränsle? Det har Pål Börjesson, docent i miljö och energisystem vid Lunds universitet, räknat på.

Han har kommit fram till att etanol ligger bra till, men det finns ännu bättre alternativ: 

– Det bästa biodrivmedlet ut klimatsynpunkt är biogas från restprodukter. Där kan vi få en reduktion som är faktiskt över 100 procent. 

När biogas framställs från gödsel binds mer växthusgaser än vad som avges. Sådan biogas skulle alltså kunna förbättra klimatet till och med och kommer därför etta på listan. 

Problemet är bara att tillverkningen är så blygsam ännu, att man inte kan tanka den ren på svenska mackar. 

Tvåa på listan kommer då etanol från brasilianska sockerrör eller svenskt spannmål. Enligt Börjesson minskar utsläppen med mellan 70 och 85 procent jämfört med en bensinbil. 

Fast det finns andra studier som motsäger detta. Förra veckan kom tillexempel en rapport från expertgruppen för miljöstudier. Där visades att svenska etanolbilar släppt 20 miljoner ton mer koldioxid de senaste 10 åren än om de körts på bensin. 

Trea på Pål Börjessons lista är biodiesel från raps och fyra den svenska fordonsgasen eftersom den är uppblandad med 40 procent fossil naturgas. 

Pål Börjesson ser gärna att man kraftigt ökar biogastillverkningen från gödsel i Sverige framöver. 

– I dag är det en väldigt liten andel, men vi kan ju producera en hel del från gödsel, säger han. 

Johan Bergendorff
Vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista