Skåne

Privata företag ska förnya psykvården

Mer psykiatri i Skåne ska privatiseras. Det handlar dels om hela den specialiserade öppenvårdspsykiatrin för vuxna på Österlen, dels om psykosvården i delar av Lund och Kävlinge.

– Vi tror att det är en förnyelse av psykiatrin. Allmänt sett är det bra att ha olika utförare, säger Henrik Hammar (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Redan i dag behandlas patienter som lider av depressioner i delar av Lund och Kävlinge av ett privat företag, men när det avtalet går ut vill femklövern i Region Skåne att nästa entreprenör även ska ansvara för psykosvården. Man vill också att hela den specialiserade öppenvårdspsykiatrin för vuxna i Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad ska drivas i privat regi.

Schizofreniföreningen i Skåne är positiv till privatiseringarna, eftersom motiven inte är att spara pengar utan att förnya vården.

– Det stödjer vi. Vi har goda erfarenheter av den privata vården som finns och har funnits tidigare i Skåne, säger Harald Wilhelmsson, ordförande i Schizofreniföreningen i Skåne.

Betyder det att du tror att det är svårare att få till en förnyelse inom den offentliga psykiatrin?

– Historiskt har det varit så, så det är alldeles klart.

Täta upphandlingar, där entreprenörer avlöser varandra, kan medföra en risk för att patienterna ofta tvingas byta läkare. Regionrådet Henrik Hammar säger att man försöker undvika det genom att skapa långa avtalstider.

– Kontinuiteten tror vi ändå ligger i att det är minst fem år som finns i det ordinarie avtalet.

Inte heller Harald Wilhelmsson från Schizofreniföreningen i Skåne ser brutna läkarkontakter som ett stort problem.

– Visst finns detta, men att låsa fast dålig vård i årtionden är också en konsekvens som vi har sett, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista