Elisabeth Stenberg (S) planerar för fler feriejobb i Bromölla. FOTO: Melissa Dahlqvist/SR Kristianstad
BROMÖLLA

Tuffare konkurrens ger fler feriejobb

Bromölla kommun planerar att mer än tredubbla sina feriearbetsplatser för ungdomar. Det beror på den höga ungdomsarbetslösheten i kommunen. Annars varierar det mycket hur många arbetsplatser kommunerna har för skolungdomar i sommar.

I majoriteten av kommunerna i östra och nordvästra Skåne blir det ungefär lika många sommarjobb för skolungdomar som förra året.

Ängelholms kommun ska inte heller den här sommaren ha sommarjobb för ungdomar och i Hässleholm blir det sannolikt 80 platser som i fjor.

I den lilla kommunen Bromölla satsar man drygt 600 000 kronor på 75 feriearbete, nästan lika många ungdomsjobb, som i Hässleholm som har betydligt fler invånare.

Och det beror alltså på ungdomsarbetslösheten i kommunen är så hög, säger Elisabeth Stenberg (S) som sitter i kommunstyrelsen.

– När arbetslösheten för ungdomar mellan 18 och 24 är bland de högsta i länet så vet vi att de som är sjutton kommer att ha väldigt svårt att få praktikplats över sommaren, säger hon.

Kommunstyrelsen tar beslut om att öka antalet platser imorgon, onsdag.

Och fastän Dennis Bogren redan har ett sommarjobb så tycker han att det är bra att det blir fler platser.

– Det är ju bara positivt, för då är det fler som kan få sommarjobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".