Aarto Hautala och Aulis Kiiskilä är väl påpälsade för att klara en dags notfiske på Finjasjön. Foto: Karin Wrangborg/SR Kristianstad
Hässleholm

Notfiske ska ge bättre bad

Fiske under isen på Finjasjön i Hässleholm testas nu för att få ner algblomningen i sommar. Två experter från Finland drar not under isen för få bort braxen och mört.

Ett stort nät har med hjälp av en liten ubåt lagts ut under isen, sakta dras nätet upp ur en vak. Specialisterna från Finland brukar åka runt och dra not, men det är första gången på Finjasjön. Ungefär fem timmar tar det att dra upp det 900 meter långa nätet.

- Det är inte speciellt tungt, kommenterar Aarto Hautala glatt.

Tidigare har kommunen trålar efter vitfisk i sjön, men notningen är skonsammare mot de fiskar som man vill ha kvar i sjön, till exempel gös. Men mindre braxen betyder mindre fosfor i vattnet och därmed kan även de blågröna algerna minska.

Det är firman Regito som fått de finska fiskarna till Finjasjön. De håller på uppdrag av Hässleholms kommun koll på vattenkvaliteten.

- Vi hoppas det ska bli mindre blågröna alger till sommar. Vi är även ute efter att mäta hur fisksamhället ser ut i Finjasjön, säger Johan Forssblad som är civilingengör på Regito.

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".