Skåne

Många oroas för att djuren fryser

Rekordmånga anmälningar mot djurägare strömmar in till Länsstyrelsen. Hästar och kor som går ute i kylan och snön oroar grannar och förbipasserande.

Hälften av anmälningarna leder till att djurägaren måste vidta någon åtgärd.

Kossornas andedräkter ångar i kylan utanför Hyby där vi träffar djurinspektören Henriette Bonde. Hon har bråda dagar, på en vecka rullar hennes bil hundra mil .

– Vi får in massor av anmälningar för folk är inte vana vid att se hästar och kor ute i snön, men de klarar av kyla väldigt bra om de har rätt förutsättningar, säger hon.

Under en enda kall vecka så kommer det in runt 60 anmälningar i Skåne och inspektörerna lägger all sin arbetstid till att åka runt på gårdarna och kontrollera.

Hälften av anmälningarna är obefogade men hälften leder till att djurägarna måste vidta någon åtgärd, oftast handlar det om att djuren saknar skydd att gå in under eller att vattnet fryser i hoarna. Men i hagen i Hyby blir det bara beröm.

– Här är det väldigt fint, det finns en ligghall med mycket halm och det är rent, och det finns tillräckligt med platser runt maten så korna slipper bråka med varandra.

Vattnet kommer korna åt genom att puffa undan en gul plastboll med nosen och bakom bollen finns det vatten som aldrig fryser.

Jenny Loftrup
jenny.loftrup@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista