Kristianstad

Många frågor när mögeldagis rivs

Det verkar inte som att de evakuerade barnen och personalen på Charlottesborgs förskola i Kristianstad kan flytta tillbaka till sina gamla lokaler. Med största sannolikhet kommer den mögelskadade förskolan att rivas.

Barnen och personalen är sedan oktober inhysta i lokaler som hyrs av Odalkyrkan en bit bort, lokaler som inte är anpassade för förskoleverksamhet. 

– Det är mer tungrott att jobba här, säger Charlotte Fundin är förskolelärare och skyddsombud. 

Hon visar att det inte finns vatten i rummet där barnen äter sina måltider visar alla små grindar som har satts upp i kyrkan och hur man måste öppna och stänga dem. Dessutom är det ont om toaletter och trångt i kapprummen när overallerna ska på. 

De lokaler som Charlottesborgs förskola tidigare var i ska rivas säger Kristina Forslund som är fastighetschef i Kristianstad. 

Hon stödjer sig på en konsultrapport som i slutet av förra året kom fram till att förskolan är så möglig att den inte går att rädda. 

Men hur man ska gå vidare efter rivningen är ännu inte bestämt. Just nu arbetas kalkyler för olika alternativ fram, bland annat handlar det om man kan använda den gamla grunden på förskolan för att bygga nytt eller om man ska bygga någon annanstans i närområdet. 

Barn- och utbildningsförvaltningen och personalen ska också få säga sitt om hur man vill ha det i framtiden. Men nu vet inte rektorn på Charlottesborgs förskola hur länge man måste vara kvar i de tillfälliga lokalerna i Odalkyrkan. 

– Vi jobbar nu för att få fram någon form av tidsperspektiv, säger han. 

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista