Hallandsås innehåller inte alltid gnejs av den kompakta sort som finns i den här borrkärnan som Skanska Vincis geolog Oskar Aurell tittar på.Foto: Gunilla Nordström/SR Kristianstad
Hallandsåsen innehåller inte alltid gnejs av den kompakta sort som finns i den här borrkärnan som Skanska Vincis geolog Oskar Aurell tittar på.Foto: Gunilla Nordström/SR Kristianstad
Båstad

Nya problem i Hallandsåstunneln

Tunneln genom Hallandsåsen försenas ytterligare. När borren nått känsliga Möllebackszonen visar det sig att berget är av sämre kvalitet än vad man tidigare trott.

Sedan tidigare har man placerat cement i en del av Möllebackszonen och frusit en del för att hindra vattenläckage. Nu står det klart att man måste göra ytterligare förstärkningar innan borren kan gå vidare.

– Berget ser olika ut från meter till meter och där vi är just nu läcker det in vatten uppifrån. Vi är inte helt förvånade utan det var ett möjligt scenario, säger Oskar Aurell, geolog på Skanska Vinci.

Hur mycket arbetet försenas med den nödvändiga förstärkningen är oklart.

Det är trots allt en begränsad sträcka på 90 meter det är frågan om. Hur lång tid det tar beror helt på bergets kvalitet, säger han.

Gunilla Nordström
gunilla.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".