Samernas flagga. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Skåne

Samernas nationaldag firas i kyrkan

Idag, lördag den 6 februari, firar samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland sin nationaldag.

I Skåne firas dagen i Lunds Domkyrka, men att välja kyrkan som plats för firandet har inte varit helt självklart med tanke på samernas religiösa historia.

- Kyrkan har ju förtryckt samerna i många år och samerna har påtvingats kristendomen. Nu sker det en försoningsprocess, det säger Helena Dådring som bor i Ljungbyhed och är partiledare för Skogssamerna

 När Kristendomen gjorde sitt intåg i norr lämnades samerna först ifred med sin tro.

Men 1685 bestämde staten att samer skulle kristnas med tvång och många heliga samiska platser skändades. Och det är egentligen först i modern tid som kyrkan insett sin skuld och för några år sedan ägde den första försoningsgudstjänsten rum.

Att föreningen Samer i Syd idag firar sin nationaldag i Lunds Domkyrka är ännu ett steg i försoningen.

Idag bryts däremot också tradition. Nyligen meddelade Skånes djurpark att de ville avbryta sitt samarbete med Samer i Syd efter att de inte kunde ställa upp på djurparkens krav om ökade öppettider för samevistet i parken. Kåtan där har de senaste åren varit en mötesplats för samerna i Skåne. Men inte i år.

- Det känns lite konstigt, det hör till att vi är där, säger  Helena Dådring som är aktiv i föreningen Samer i Syd och  partiledare för Skogssamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista