Perstorp

Perstorpsborna släpper ut mest

Perstorp är en av de 15 kommuner i landet som släpper ut mest av växthusgasen koldioxid per invånare. Det framgår av en sammanställning från RUS, Regionalt uppföljningssystem för nationella miljömål - ett samverkansorgan för landets länsstyrelser.

Genomsnittet för hela landet är 5,64 ton kolidioxid per invånare. I Perstorp är utsläppen över 13,36 ton per invånare. Värst i landet är Oxelösund där utsläppen är tio gånger högre än i Perstorp.

Klimatsmartast i Skåne är Vellinge kommun som släpper ut 2,38 ton koldioxid per Vellingebo. Bäst i klassen är Tyresö 0,67 ton

Transportsektorn står för ungefär 40 procent av koldioxidutsläppen i landet och personbilstrafiken svarar för den största delen. Och där är Örkelljungaborna värst i Skåne. Varje kommuninvånare släpper ut 6,52 ton. Det gör att kommunen hamnar på tio i topp-listan över utsläppen från transportsektorn.

Höganäs är den kommun som har den lägsta andelen utsläpp från trafiken. Där är utsläppen 1,06 ton per invånare.

Per Engström
per.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".