Pär Andersson, chefsåklagare. Arkivbild: Lars Angantyr/SR Kristianstad
Kristianstad

Polisen missade videoförhöra offer

Polisen glömde att filma det första förhöret med den kvinna som några dagar innan hon hittades svårt misshandlad på Näsby fält hade anmält sin före detta pojkvän för våldtäkt. Den 21-årige mannen misstänks nu för mordförsök.

Följden är att det därmed inte finns något bevis där hon själv hörs berätta om hur hon blivit våldtagen av den misstänkte mannen.

Kvinnan försvann den 6 november i fjor när hon var på väg till en körlektion i centrala Kristianstad. Hon hittades sedan med livshotande skador på Näsby fält. Hon hade förmodligen dött om inte den första polispatrullen på plats hade fått igång hennes andning.

Men redan den 3 november hade kvinnan bestämt sig för att polisanmäla den före detta pojkvännen för våldtäkt. Men polisen glömde rutinen vid förhör som gäller kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt - förhöret filmades inte.

 – Det är naturligtvis en brist i polisutredningen, säger chefsåklagare Pär Andersson i Kristianstad.

Kvinnan har vårdats på sjukhus sedan den 6 november och är så svårt skadad att hon inte har kunnat förhöras om händelserna den dagen.

I morgon torsdag inleds rättegången mot den tidigare pojkvännen som misstänks för mordförsök.

– Hade det funnits ett videoförhör, hade jag naturligtvis spelat upp det i rätten, säger Pär Andersson.

Rättegången hålls i säkerhetssalen i Malmö på grund av det finns en hotbild mot den åtalade.

Richard Martinsson
richard.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".