Pär Andersson, chefsåklagare Per Andersson. Foto: Lars Angantyr/SR Kristianstad

Rättsläkare om skadornas uppkomst

Rättegången mot den 21-årige man från Kristianstad som åtalas för att försökt mörda sin före detta flickvän fortsätter idag, tisdag. Under dagen ska en rättsläkare berätta hur och när hennes skador uppkom och det kan bli en avgörande faktor för vilken dom det blir.

Flickvännen fick så svåra huvudskador att hon inte har kunnat närvara vid rättegången för att vittna.

Brott på näsbenet, sårskador och blåmärken - är några av de skador som läkare antecknade när den nittonåriga kvinnan, medvetslös,  kom in med ambulans från fyndplatsen på Näsby Fält den 6 november förra året.

Hon hade också skurits med kniv eller annat vasst föremål vid ögonen och på venusberget, vid underlivet. Men den för henne mest allvarliga skadan var strypskadorna på halsen - strypgrepp som förorsakade syrebrist i hjärnan.

Hon vårdas fortfarande för sina skador - hon kan knappt kommunicera med någon och behöver hjälp med alla personliga sysslor som matning och tandborstning. 

21-åringen har erkänt att han var på platsen - och han erkänner grov misshandel - men förnekar mordförsök.

Åklagaren kommer idag att förhöra en rättsläkare som ska berätta när han bedömer att de olika skadorna uppkom - och om hon fick några av skadorna när hon låg medvetslös på marken - och om det är sannolikt det som den misstänkte 21-åringen sa vid rättegången i torsdags - att det var kvinnan själv som skar sig med en kniv. Viktiga saker för rätten att ta ställning till vid en dom.

Rättegången startar klockan nio på tisdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".