Skåne

VM ger Skåne guldläge

Handbolls-VM i Sverige i januari 2011 kommer att rikta världens blickar på Skåne där hälften av matcherna spelas och också finalen avgörs. Det är ett gyllene tillfälle för det skånska näringslivet, anser Jan Wifstrand som sitter i styrelsen för handbolls-VM.

– Det kommer att betyda oerhört mycket eftersom Skåne kommer att synas i olika TV-sändningar och i alla möjliga mediesammanhang i hela världen, säger han.

24 lag, 288 000 biljetter och tv-tittare i 150 länder. Handbolls-VM i Sverige nästa år är ingen liten apparat.

Mästerskapet spelas mellan den 13 och 30 januari och hela 54 matcher kommer att spelas i Skåne. Semifinaler och final kommer att spelas i Malmö Arena, men även i Lund och Kristianstad kommer en rad matcher att spelas.

VM är faktiskt det största evenemanget i Skandinavien under nästa år. Besökare från framförallt Europa, men också andra delar av världen kommer att komma till Skåne. Frågan är bara hur de skånska företagen ska kunna omsätta detta i kronor och ören. I morse höll Sydsvenska Industri- och handelskammaren ett frukostmöte med information om hur företagen kan utnyttja tillfället, och ett trettiotal företagare var på plats. Jan Wifstrand tror att VM blir ett utmärkt tillfälle för företagen att bilda nätverk och skapa kontakter.

– Genom att träffas i de här sammanhangen, genom att knyta kontakter genom styrelser och kommittéer och genom att anordna events som inte behöver ha med handboll att göra, men som knyts till arrangemanget.

Men finns det då inte en risk att VM "kidnappas" av företagen och att de som sitter på läktaren egentligen är mer intresserade av resultatet på börsen än av resultatet på planen?

- Den risken finns i de, om du ursäktar uttrycket, lite finare sporterna. Handboll är ingen "fin" sport utan är djupt förankrad i regionen, säger Jan Wifstrand.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se