Kristianstad

Död och glädje på regionmuseet

På lördagen blir regionmuseets utställning om Kristianstad färdig på riktigt. Då öppnar nämligen delutställningen C400 - vatten och vall. Det handlar bland annat om isarna i området, på gott och ont.

– Det handlar om glädjen och sorgen med den frusna isen. Man åkte skridsko ungefär där badhuset ligger nu, säger Anna Hadders, projektledare för stadshistoriska utställningen på regionmuseet i Kristianstad. 

Sorgen hon syftar på är till exempel den så kallade kjellanderska olyckan 1830 då fem personer och en släde gick igenom isen på Helge å. 

Några dörrar inne i C400 - staden i vattenriket - har varit stängda sedan utställningen öppnade i november, men de öppnar på lördag. 

När någon går in genom dörrarna passerar hon eller han soptippen och sätter samtidigt igång en ljus- och ljudshow med blinkande lampor och skridskomusik, som övergår i suggestiva ljud som ska illustrera hur släden sjönk genom isen och hästen, kusken och kuskpojken drunknade.

Inne i rummet som tidigare var lektionssal handlar det om vatten och vall: allt från översvämningar till tvätt. Det blir ett bra komplement till den stora utställningen, som det gått riktigt bra för. 

– Det har kommit mycket mer människor än man trott och det har varit ett större sug efter visningar. Det är jättetrevligt, säger Marie Schönhult som är innehållsansvarig för stadshistoriska utställningen. 

Abigail Sykes
abigail.sykes@sr.se