Plasten i Kristianstads matavfall måste tas bort i Malmö. Foto: Rickard Sturesson/SR Kristianstad
KRISTIANSTAD

Malmö rengör Kristianstads matavfall

Kristianstad kommer att fortsätta skicka hushållens matavfall fram och tillbaka till avfallsbolaget Sysav i Malmö.

Matavfallet måste rengöras och att bygga en egen anläggning i Kristianstad anses kosta för mycket.

Tidigare tog biogasanläggningen i Karpalund utanför Kristianstad själva hand om de bruna papperspåsarna med matavfall. Men eftersom det ofta slank med icke organiskt material som plast,  skapade detta stora problem med stopp i biogasanläggningen.

Därför började biogasbolaget att skicka matavfallet till Sysavs förbehandlingsanläggning i Malmö, där det finns betydligt bättre möjligheter att ta bort plast och annat som ställer till det i biogasproduktionen.

När avfallet är färdigbehandlat skickas det tillbaka till Kristianstad där man gör biogas av det.

Men så sent som i slutet av förra året så var faktiskt planen att man skulle bygga en egen förbehandlingsanläggning. Något man trodde skulle kosta omkring 7 miljoner kronor.

- Vi gjorde en upphandling och när det kom till oss här i januari så visade det sig att investeringen skulle vara 16 miljoner kronor, säger Carl Lilliehöök som är VD för Kristianstad Biogas AB samt för Renhållningen i Kristianstad.

I Kristianstads kommun handlar det sig om 4000 till 5000 ton matavfall per år. Och det anses för lite för en sådan stor investering.

Rickard Sturesson
rickard.sturesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".