SMEDSTORP

Leaderpengar till Gårdlösaled

På tisdagen blev det klart att Smedstorps byalag och bygdegårdsförening får drygt 280 000 kronor i så kallade leaderpengar för att förverkliga idén om en egen vandringsled.

Gårdlösaleden heter den och är ett intiativ från byborna själva, som också tänker sig att göra mycket av arbetet med att göra i ordning leden.

Tanken är att leden ska bli drygt en mil lång och att den ska ansluta till två naturreservat i närheten, vid Listarumsåsen respektive Ljungavången. I augusti hoppas man att den ska vara klar för invigning.

Gårdlösaleden ska dras så att den passerar områden är spännande historiskt. Bland annat går den förbi en skeppssättning och domaringar där man 1949 hittade den så kallade silverflickan, en kvinna med en mängd smycken i en grav från 200-talet.

Man kommer också att passera gamla skifferbrott, kalkugnar och en brydestua där man förr bearbetade lin.

Här finns vacker natur och flera ovanliga arter vid Gårdlösa, till exempel unika målarmusslor i Tommarpsån och den sällsynta lökgrodan,

Leden är förankrad hos markägarna med skriftliga kontrakt och det enda som egentligen har fattats för att kunna genomföra planerna är pengar. Och det beslutet kom alltså på tisdagen.

De 280000 kronor som Smedstorps byalag och bygdegårdsförening nu får går till sådant som behöver köpas in. Till exempel material till broar och stättor över staket, material till informationstavlor, vindskydd och grillplatser. Pengarna kommer från Leader som är jordbruksverkets program för utveckling av landsbygden,

På sikt hoppas Smedtorpsborna att kunna få fler att besöka byn och dess näringsidkare tack vare den nya Gårdösaleden. Bland annat tror man att leden kan skapa underlag för lägerskolor och övernattningsstugor.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista