Miljönämnden ställer nu hårdare krav på Kemira. Arkivbild: Stefan Lindblom/Scanpix
Helsingborg

Ställer hårdare miljökrav på Kemira

Räddningschefen i Helsingborg Jörgen Hallberg välkomnar att det nu ställs krav från miljönämnden på att Kemira ska flytta sina järnvägsvagnar med svaveldioxid bort från bostäderna på söder i Helsingborg. En läcka skulle få katastrofala konsekvenser.

– Om en järnvägsvagn skulle rämna skulle det ge en aggressiv gas som skulle få stora följder för personer i närheten, säger Jörgen Hallberg, räddningschef i Helsingborg.

I dag ställs svaveldioxidfyllda vagnar bara hundra meter från bostäder på söder. Flytta spåren så att vagnarna hamnar niohundra meter bort, säger miljönämnden som krav.

Om olyckan är framme och ett svaveldioxidmoln driver in över bebyggelsen, kan det få allvarliga konsekvenser.

– Framför allt andningsvägar kan påverkas, och nära utsläppet kan det få dödliga konsekvenser, säger Jörgen Hallberg.

Kemira söker nytt tillstånd för sin kemihantering och då passar miljönämnden på att ställa långtgående krav på säkerheten. Bland annat kräver man en anläggning där läckande gas ska kunna tvättas ner och att det byggs en stor övertäckt hall för de fyllda svaveldioxidvagnarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista