Skåne

Stort mörkertal av drabbade patienter

Det kan finnas ett stort mörkertal av fall där patienter är missnöjda eller vanvårdade. Det säger Gertrud Ekman, som är socialdemokrat och andra vice ordförande i patientnämnden i Skåne.

– Under året har vi haft 57 fall, och vi har avtal med 32 kommuner, säger Gertrud Ekman (S) som är andre vice ordförande i regionens Patientnämnd.

Patientnämnden har avtal med alla skånska kommuner utom Malmö att sköta anmälningar och patientärenden.

Sammanlagt fick nämnden in över 3000 ärende förra året, men det var alltså bara 57 av dem som rörde kommunerna. Den vård i kommunerna som man kan vända sig till patientnämnden om är den medicinska vården på t ex äldreboenden och inom omsorgen.

Gertrud Ekman tror att det kan behövas mer information om patientnämnden och om att det är en opartisk instans som ska fungera som en länk mellan patienter och vården om något har gått fel.

Och så påpekar hon att patienterna i kommunerna är i en beroendeställning.

– Vi har många små kommuner i Skåne, och man är väldigt nära den som ger vården. Då kan det vara så att man känner att man inte vill ta upp något, säger Gertrud Ekman.

 Linnéa Mattisson
linnea.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista