Lund

Lundaforskare letar metangas

Det läcker ut 300 000 ton metangas från soptipparna i Sverige varje år, men bara hälften tas om hand och används till bränsle. Vid Lunds tekniska högskola pågår ett forskningsprojekt för att hitta metoder att ta vara på mer av den läckande gasen.

– Man lägger in rör och brunnar i deponierna för att suga ut gasen med hjälp av pumpar, säger professorn i teknisk geologi Torleif Dahlin. Men det är en ganska stor andel man inte lyckas ta hand om.

Den metangas som inte tas omhand försvinner ut i atmosfären och bidrar bland annat till växthuseffekten.

Med hjälp av elektroder mäter forskarna hu det elektriska motståndet varierar i avfallet. På så sätt räknar de med att kunna ta reda på mer om hur metangasen blidas och hur den rör sig.

De samarbetar bland annat med Nordvästra Skånes Renhållnings AB och har gjort mätningar på deras deponi i Helsingborg. Mätningarna kommer att fortsätta både där och på andra håll under våren.

Om man kan ta vara på mer av metangasen kan man lösa flera miljöproblem.

– Metangasen har många gånger större växthuseffekt än vad koldioxid har, säger Torleif Dahlin. Det blidas värme i soptipparna och metangasen kan självantända och orsaka svårsläckta bränder, och sedan är det också problem med att den luktar.

Om man däremot kan ta vara på metangasen kan den användas till bränsle. Då vinner man dubbelt menar Torleif Dahlin, eftersom de olika problemen minskar samtidigt som man får en energiresurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista