Skåne/Örkelljunga

JO-kritik för glömd överklagan

En överklagan som glömdes bort i en månad och omhändertagande av vapenlicenser utan stöd i lagen. Det gör att Justitieombudsmannen nu kritiserar Skånepolisen.

Kritiken gäller två vapenärenden som anmäldes till JO av en privatperson i Örkelljunga. I samband med en skottlossning vid anmälarens hem i oktober 2007 omhändertog polisen mannens vapen, fem gevär. Samtidigt tog polisen också omhand om mannens vapenlicenser.

Anledningen, det var att polisen inte ville att mannen skulle kunna skaffa nya vapen genom att låna av en vapenhandlare eller en skytteförening vilket du kan göra så länge du har din vapenlicens kvar.

Men här gjorde polisen fel anser JO. Det finns inget stöd i vapenlagen för ett omhändertagande av licenser. En person som fått sina vapen omhändertagna efter att misskött sig kan alltså fortfarande få tag på nya vapen så länge vapenlicensen inte återkallats.

Ett beslut om att återkalla anmälarens vapenlicenser togs senare, i april 2008.

Och ytterligare fel har begåtts i ärenden skriver JO.

Mannen överklagade beslutet att återkalla hans vapenlicenser och lämnade in anmälan i början av maj 2008. Men, av okänd anledning, hamnade hans överklagan inte hos vapenhandläggaren förrän i mitten av juni samma år, utan låg i receptionen. En tid som är anmärkningsvärd skriver JO då ärenden till myndigheter ska behandlas skyndsamt. Vilket en dryg måndag knappast kan kallas.

Maria Dietrichson
maria.dietrichson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista