Gunnar Welander, läkare på privata Göingekliniken. Foto: Petra Haupt/SR
Hässleholm

Inget beslut om vårdcentral på sjukhus

Hässleholms sjukhus vill öppna en vårdcentral speciellt inriktad på äldre patienter. I dag skulle frågan tas upp i Region Skånes vårdproduktionsberedning, men ärendet utgick.

Gunnar Welander, läkare på privata Göingekliniken i Hässleholm, tycker att det är bra.

– Det vore olyckligt om man godkände en vårdcentral på sjukhuset. Man måste först ha bestämt sig för var primärvård ska bedrivas, säger han.

Hässleholms sjukhus har redan skickat in sin ackrediteringsansökan för att starta både en vårdcentral och en barnavårdscentral, trots att politikerna ännu inte fattat beslut.

Mötet i vårdproduktionsberedningen pågick fortfarande på eftermiddagen, men enligt nämndssekreteraren Annelie Gustavsson har ärendet utgått. Varför kan hon inte svara på.

I beslutsunderlaget står det att man vill låta Hässleholms sjukhus driva en vårdcentral som ett pilotfall för att både utveckla närsjukvården och hälsovalsverksamheten. Men privatläkaren Gunnar Welander anser att det skulle snedvrida konkurrensen, och att sjukhusets pengar och vårdcentralens skulle blandas ihop.

– Det är ingen risk utan en självklarhet att det blir så. Det är inte lätt att vara landstingsrevisor idag, säger han.

Gunnar Welander erkänner att han också är lite orolig för att hans klinik Göingekliniken, som har många äldre patienter, skulle förlora patienter. Samtidigt skulle en vårdcentral på sjukhuset påverka alla andra vårdcentraler i Hässleholm.

– Det kommer att minska vårt förtroende för sjukhuset att de även tar hand om våra patienter. Kommer det att bli en gräddfil för dem som listar sig där? säger Gunnar Welander.

Även patienterna kan hamna i en obehaglig situation, menar han.

– Jag kan nog tänka mig att äldre som känner sig beroende av sjukhuset den dagen de blir väldigt dåliga, kan känna sig tvingade att lista sig där. Då känns det inte längre riktigt konkurrensneutralt eller demokratiskt.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista