HÄSSLEHOLM

Mer utredning behövs om vårdcentral

Frågan om en vårdcentral på Hässleholms sjukhus måste utredas mer. Det var därför beslutet sköts upp säger vårdproduktionsberedningens moderata ordförande Catharina Blixen-Fineke.

– Under beredningen har det kommit upp frågor vi vill ha svar på innan vi fattar beslut, vilka frågor det är vill jag inte berätta säger regionrådet Catharina Blixen-Finecke (M).

Hässleholms sjukhus vill starta en vårdcentral speciellt inriktad mot äldre och kroniskt sjuka patienter.

Tanken är att kunna samutnyttja en del av sjukhusets resurser och kompetenser. Men det finns kritiker. Bland annat är Socialdemokraterna emot förslaget, eftersom man anser att vården ska flyttas närmare patienterna, inte närmare sjukhusen.

Läkaren Gunnar Welander på privata Göingekliniken i Hässleholm tycker att en vårdcentral på sjukhuset skulle snedvrida konkurrensen och påverka både alla andra vårdcentraler i Hässleholm och patienterna:

– Det kommer att minska vårat förtroende för sjukhuset, kommer det exempelvis bli gräddfil för dem som listar sig där, säger Gunnar Welander.

Men Catharina Blixen-Finecke vill alltså inte säga vad det är för frågeställningar som måste belysas närmare. Frågan blir nu alltså vilande, trots att sjukhuset redan skickat in sin ackrediteringsansökan om att öppna både vårdcentral och barnavårdscentral.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Tidigare inslag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista