Lund

Lunds stift kräver sammanslagningar

Lunds stift lägger just nu sista handen vid ett förslag som innebär att de minsta pastoraten slås samman. Stiftet har länge uppmuntrat små pastorat att gå samman för att skapa en bättre arbetsmiljö och nu vill de gå från uppmuntran till krav.

– Det handlar om arbetsmiljön. Vi har många små enheter med bara en präst och en musiker, och 10-12 anställda och då jobbar man väldigt tajt tillsammans och många är väldigt engagerade och då uppstår det konflikter ibland, säger Anders Ploman som är stiftsjurist på Lunds stift.

Arbetsmiljön i kyrkan har generellt sett fått alltmer kritik och i Skåne just nu skakas flera små församlingar av konflikter inom personalen.  Arbetsmiljöproblemen är störst i kyrkans allra minsta enheter de så kallade enprästspastoraten.

Här bråkas det mest och hit är svårast att hitta vikarier som kan hoppa in vid till exempel sjukdom. Därför har Lunds stift ända sen slutet på 90-talet velat att de skulle slås samman.

Nu tänker de sätta ner foten och se till att det händer eftersom de får signaler om dålig arbetsmiljö från många olika församlingar.

Mest har det stormat i församlingarna i Skanör- Falsterbo och Skivarp under hösten. Målet är att alla enprästpastorat vara borta 2014. Nästa vecka väntas beslutet blir offentligt.

– En svårighet med de minsta pastoraten är att om någon kommer på kant med sin närmsta  omgivning så kan man inte omplacera dem. Det blir bättre om man slår samman enprästpastoraten, säger Anders Ploman.

Jenny Loftrup
jenny.loftrup@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista